Project information
How do communities of different organisms respond to insularity in a fragmented mire habitat?

Investor logo
Project Identification
GA24-10844S
Project Period
1/2024 - 12/2026
Investor / Pogramme / Project type
Czech Science Foundation
MU Faculty or unit
Faculty of Science
Cooperating Organization
University of South Bohemia České Budějovice

Rašeliniště jsou přirozeně ostrovními biotopy, které v současnosti degradují. Abychom je mohli účinně chránit a obnovovat, potřebujeme vědět, které ostrovně-biogeografické procesy jsou důležité pro jejich klíčová biotická společenstva. Našim cílem je testovat pozici společenstev osmi různých skupin rašeliništních organismů na gradientu ostrovnosti pomocí původních dat, sbíraných na stejných místech, a kvantifikovat závislost společenstev posledních zbytků rašelinišť v krajině na jejich konektivitě a izolaci. Studované skupiny jsme vybrali na základě jejich biologických vlastností. Reprezentují různé strategie šíření a perzistence, různou délku života a různý stupeň specializace. Zbytky čtyř z nich se ukládají v rašelině a lze je určit, proto můžeme do testování zahrnout i vliv historie lokalit, zjišťovaný datováním a analýzou subfosilních společenstev. Budeme pracovat s přechodovými rašeliništi a nevápnitými slatiništi na regionální škále, ale pro rostliny přesáhneme do kontinentální škály. Kromě teoretických výstupů očekáváme aplikace výsledků do ochrany přírody a ekologické obnovy.

Sustainable Development Goals

Masaryk University is committed to the UN Sustainable Development Goals, which aim to improve the conditions and quality of life on our planet by 2030.

Sustainable Development Goal No.  13 – Climate action Sustainable Development Goal No.  14 – Life below water Sustainable Development Goal No.  15 – Life on land

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.