Informace o projektu
Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
- Kód projektu
- GA13-34134S
- Období řešení
- 2/2013 - 12/2016
- Investor / Programový rámec / typ projektu
-
Grantová agentura ČR
- Standardní projekty
- Fakulta / Pracoviště MU
- Přírodovědecká fakulta
Isoflavony hrají ve výživě člověka důležitou roli díky širokému spektru farmakologických a antioxidačních účinků. Bylo však zjištěno, že účinnost těchto látek u člověka je závislá na schopnosti přeměňovat daidzein na equol, který sám o sobě vykazuje značně antikarcinogenní účinky. V populaci lidí má však tuto schopnost pouze 30-40% jedinců, zatímco u zvířat je tato schopnost běžná. Vzhledem k tomu, že equol, jako převládající produkt bakteriálního metabolismu isoflavonů je distribuován do různých tkání a je vylučován i mlékem, může být kravské mléko potenciálním zdrojem equolu pro populaci lidí neschopných odbourávat isoflavony.
Množství equolu v mléce závisí v prvé řadě na metabolismu isoflavonů v bachoru. Cílem projektu je popsat průběh metabolismu isoflavonů v bachoru v závislosti na jejich množství a parametrech bachorového prostředí a získané poznatky ověřit v pokuse na dojnicích s cílem získat mléko obohacené equolem.
Publikace
Počet publikací: 5
2018
2017
-
Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis
Food Chemistry, rok: 2017, ročník: 222, vydání: MAY, DOI