Project information
Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
- Project Identification
- GA13-34134S
- Project Period
- 2/2013 - 12/2016
- Investor / Pogramme / Project type
-
Czech Science Foundation
- Standard Projects
- MU Faculty or unit
- Faculty of Science
Isoflavony hrají ve výživě člověka důležitou roli díky širokému spektru farmakologických a antioxidačních účinků. Bylo však zjištěno, že účinnost těchto látek u člověka je závislá na schopnosti přeměňovat daidzein na equol, který sám o sobě vykazuje značně antikarcinogenní účinky. V populaci lidí má však tuto schopnost pouze 30-40% jedinců, zatímco u zvířat je tato schopnost běžná. Vzhledem k tomu, že equol, jako převládající produkt bakteriálního metabolismu isoflavonů je distribuován do různých tkání a je vylučován i mlékem, může být kravské mléko potenciálním zdrojem equolu pro populaci lidí neschopných odbourávat isoflavony.
Množství equolu v mléce závisí v prvé řadě na metabolismu isoflavonů v bachoru. Cílem projektu je popsat průběh metabolismu isoflavonů v bachoru v závislosti na jejich množství a parametrech bachorového prostředí a získané poznatky ověřit v pokuse na dojnicích s cílem získat mléko obohacené equolem.
Publications
Total number of publications: 5
2018
-
Determination of in vitro isoflavone degradation in rumen fluid
Journal of Dairy Science, year: 2018, volume: 101, edition: 6, DOI
2017
-
Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis
Food Chemistry, year: 2017, volume: 222, edition: MAY, DOI
2016
-
Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation
Journal of Biotechnology, year: 2016, volume: 234, edition: september, DOI
-
Effects of Isoflavone-Enriched Feed on the Rumen Microbiota in Dairy Cows
Plos one, year: 2016, volume: 11, edition: 4, DOI
-
Soybean-Derived Isoflavone Determination in Rumen Fluid and Milk by LC–MS-(TOF).
Journal of Chromatographic Science, year: 2016, volume: 54, edition: 6, DOI